kitaplık

Evinizdeki terapist

evinizdeki

Bu kitabı da bitireli nerdeyse 3 hafta falan olmuştur. Nihayet yazabildim. ” Evinizdeki Terapist “ doktorların da önerdiği bir kitapmış. Kitap Kognitif Terapi ile ilgili. Nedir bu… Kognitif terapi bir psikoterapi yöntemi. Bu yöntemde terapistin amacı hastanın duygusal zorlanmalarını farketmesini,incelemesini ve değişiklikler yapmasını sağlamak. Mantık dışı, işlevi olmayan inançlarınızı belirlemeyi, analiz etmeyi ve bunları değiştirmeyi amaçlıyor kitaptaki çalışmalar, teknikler.

 “Evinizdeki Terapist” adlı kitap sadece okumalık bir kitap değil. Uygulamalı, alıştırmalı bir kitap. Yani çalışılacak da bri kitap bir nevi. Eğer işe yaraması için alınıyorsa bu konuya dikkat. Yoksa anlamsız olacaktır. Çünkü terapistin uyguladığı teknikler mevcut.  Bir zamanlar psikoloğa gitmiş biri olarak bazı teknikler bana hiç yabancı değildi.

  • Kitapta birkaç hasta örneği var. Farklı sorunları olan hastalar bunlar. Onların üzerinden teknikleri anlatıyor ve tarapi sürecinde neler yaşandığını. Kaygı, depresiflik,öfkeyle başa çıkma, gevşeme..…vs
  • Çeşitli formlar var. ( depresyon ölçeği, kaygı ölçeği, aktivite formları..vb ) Nasıl doldurulacağı detaylı örnekli anlatılıyor. Bir örnek ekledim buraya.. “ Düşünce Kayıt Formu “ . ..   resmi büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

düşnckayıt

  • Otomatik Düşünce Kalıplarını bulmaya ağırlık vermiş kitap.. Ki bu çok önemli bir konu zaten.  Çünkü bu düşünceler ruh halimizi şekillendiriyor, belirliyor.
  • Kitaptan…

 “  Depresif kişiler genelde daha aktif olurlarsa bunun kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olduğunu gözlerler. Sizce bu niye böyle olabilir? Olası nedenler :

-Egzersiz gibi bazı aktivite türleri kendimizi daha iyi hissetmemize yol açan beyin kimyasallarını arttırır.

-Hiçbirşey yapmadığımız zaman genelde tekrar tekrar olumsuz şeyleri düşünürüz. Aktivite, ilgimizin olumsuz düşüncelerden başka şeylere yönelmesine yardım eder.

-Aktiviteler bize başarma fırsatı verebilir ( örneğin, bir odayı masayı düzenlemek ), eğlenceli bir şeyler yapmak ( örneğin, sevdiğimiz biri ile konuşmak ), ya da bir sorunu çözmek ( örneğin, yapılması gereken bir şeyin üzerinde çalışmaya başlamak ). Bu deneyimlerin her biri –başarı,neşe,sorun çözme- bir süre için kendimizi biraz daha iyi hissetmemize yardımcı olabilir. 

Aktiviteler özellikle keyif ya da bir şeyi başarma fırsatını  ( çok küçük olsa dahi ) içerirse depresyona karşı etkili olmaktadır.    “

 “ Kısa vadede yardımcı oluyor gözükse de kaçınma aslında uzun vadede kaygıyı besler. Kaygıyı yenebilmek için kaçındığımız durumlara ya da kişilere yaklaşmayı öğrenmemiz gerekir. “

“ Bir davranışın ya da düşüncenin ciddiyeti hakkındaki değerlendirmeniz sizin kendi iç kurallarınıza ve değerlerinize dayanır. “

“ Sık sık suçluluk ve utanç duymanız ya yaşamınızı, prensiplerinize aykırı bir şekilde yaşadığınız  ( tek eşli bir evliliğe inanırken bir başkasıyla ilişki yaşamak gibi ) ya da birçok önemsiz davranışı ciddi olarak yargıladığınız anlamına gelir. “

“ Kendinize  “ Bu, beş sene sonra bana ne kadar önemli görünecek ? “ diye sorun   “

 *Kitap resmi İdefixden alınmıştır. Kitabı kitapyurdundan satın almıştım. Orda da yorumlar var kitabın altında isterseniz bakarsınız sitesine… Kitaptan kare ise benden tabi ki.

“Evinizdeki terapist” için 2 yorum

  1. faydalı bir kitaba benziyor… ne kadar şanslı bir çağdayız ki bu tarz bilgilere çok kolay ulaşabiliyoruz. paylaşım çağı… yazar bilgisini yazarak paylaşıyor, sen okuduğunu yazarak paylaşıyorsun ve bir şekilde bütün bu faydalı bilgiler ihtiyacı olanlara ulaşıyor ve insanlık bilinçleniyor, uyanıyor…
    :))

    Beğen

Okudun mu nerden bileyim bişi de bari :)